Śledzie podane na gofrach ziemniaczanych
Składniki:
– 1 kg ziemniaków,
– 1 jajko surowe,
– 1 jajko na twardo,
– Około 1/2 szkl. mąki pszennej,
– 3 matiasy,
– 1 cebula czerwona,
– 1/2 soku z cytryny,
– Oliwa z oliwek smakowa z czosnkiem, papryczką chilli i ziołami,
– Owoc granatu,
– Pieprz czerwony i zielony,
– Kiełki jarmużu.
Wykonanie:
Płaty śledziowe kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Matiasy przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czerwony i zielony pieprz, sok z cytryny i oliwę. Odstawiamy na kilka godzin. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy delikatnie solą i mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy gofrownicę do najwyższej temperatury, smarujemy olejem i smażymy gofry zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy (około 10-15 minut). Na upieczonym gofrze układamy przekrojone na pół jajko na twardo, śledzie, cebulę, posypujemy owocami granatu i kiełkami jarmużu.