Składniki:
– 4 kromki chleba tostowego,
– 10 plastrów sera,
– sery mozarella i parmezan,
– 200 g makaronu spagetti,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 150 ml passaty pomidorowej,
– natka pietruszki,
– bazylia, oregano,
– płatki chilli,
– sól i pieprz do smaku,
– masło czosnkowe,
– 2 łyżki masła,
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie cebulę i czosnek, aż zaczną mięknąć i lekko się zarumienią, po czym zalewamy passatą. Dodajmy bazylię, oregano, płatki chili, sól i pieprz. Mieszamy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć (około 20-30 minut). W międzyczasie dodajemy spaghetti do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Kiedy sos będzie gotowy dodajemy ser mozarella.
Masło Czosnkowe
W małym garnku mieszamy masło z czosnkiem i pietruszką. Rozsmarujemy po jednej stronie każdej kromki chleba.