Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zapiekanka gołąbkowa z piekarnika

01.02.2024 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Zapiekanka gołąbkowa z piekarnikaZapiekanka gołąbkowa z piekarnika

Składniki:
– 1 kapusta biała;
– 1 kg mięsa z łopatki;
– 100 g kaszy jęczmiennej
– 2 jajka;
– Bułka tarta;
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
– Sól, pieprz do smaku
– Sos;
– 1 puszka pomidorów;
– 300 ml bulionu
– 3 cebule;
– 3 ząbki czosnku;
– 1 pęczek koperku;
– Sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Kapustę włóż do garnka z wodą, następnie obgotuj około 30 minut al. dente. Wyjmij kapustę z wody, pozostaw do ostudzenia. Mięso zmiel w maszynce do mięsa. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do mięsa mielonego dodaj kaszę, bułkę, jajka, czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
Wytnij z liści kapusty głąb.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Koperek posiekaj drobno. Na rozgrzaną patelnię na oleju wrzuć cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pomidory z puszki, bulion, koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Don naczynia do zapiekania wyłóż kapustą, następnie połóż farsz mięsny i przełóż kapustą, mięso, kapusta. Całość zalej sosem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj około 30 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama