Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zupa gulaszowa

21.07.2017 | kategoria: Dania, Przepisy, Zupy

Zupa gulaszowaZupa gulaszowa

Składniki:
– 600 g wołowiny na gulasz
– 1 duża cebula pokrojona w kostkę
– 1 marchewka pokrojona w pół plasterki
– 4 szklanki bulionu lub wody
– 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
– 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
– 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki

– 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej)
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżka pasty paprykowej
– śmietana
– sól, pieprz
– mąka
– smalec do smażenia

Wykonanie:
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę, przeprawę gulaszową i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem.
Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe, co najmniej przez godzinę. Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą, pieprzem i solą, dodajemy śmietanę.

Zobacz artykuł: Gulaszowo, paprykowo, wycieczkowo

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama