Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Cebulowa tarta

16.09.2015 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Cebulowa tartaCebulowa tarta
 
Składniki:
Na spód:
250 g mąki
120 g masła
1 żółtko
sól
2 łyżki wody

Na farsz:
1 kg cebuli
2 łyżki masła
2 roztrzepane jajka
0,5 szklanki śmietany
6 łyżek startego sera (np. czerwony Cheddar)

 
Mąkę przesiewamy z odrobiną soli i zagniatamy z masłem. Dodajemy żółtko rozrobione z odrobiną wody, szybko zagniatamy ciasto (żeby jak najmniej się ogrzało) i wkładamy do lodówki na godzinę. Cebule obieramy i kroimy w drobne plasterki lub w pióra. Podsmażamy je powoli ma maśle aż będą miękkie. Nie zrumieniamy ich. Zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy 2 roztrzepane jajka, śmietanę i połowę startego sera, lekko solimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Podpiekamy je 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia i nakładamy farsz. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartę pozostawionym wcześniej serem i pieczemy do końca czasu.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Cebula dobra prawie na wszystko – poradnik

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama