Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa kanapkowa ze słoika

22.10.2019 | kategoria: Dodatki, Kiełbasa, Przekąski, Przepisy

Kiełbasa kanapkowa ze słoikaKiełbasa kanapkowa ze słoika

Składniki:
– 1kg łopatki
– ½ kg golonki
– Około 50ml zimnej wody
– 25g peklosoli
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać.

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa.


Peklowanie
:
Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać przyprawami. W drugiej misce mięso z golonki wymieszać z przyprawami.
Mięso wstawić do lodówki na 48 godzin
Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki zmielić na siatce 8 mm i golonkę zmienić na siatce 4 mm.
 Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę dodać żelatynę. Tak wyrabiany farsz nałożyć do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka (około 2,5-3 cm). 
Dno garnka wyłożyć ściereczkę, wlać wodę. Do garnka wstawić słoiki układając tak, by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotować na małym ogniu około 70 minut. Można też wykonać sterylizację w szybkowarze, która trwa około 70 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama