Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 kg boczku
– 15 g peklosoli na 1 kg mięsa
– 3 g pieprzu kolorowego na 1 kg mięsa
– 0,5 g ziela angielskiego na 1 kg mięsa
– 2 g kolendry na 1 kg mięsa
– 2g papryki wędzonej słodkiej na 1 kg mięsa
– 2 g czosnku na 1 kg mięsa
– około 100 ml wody
Wykonanie:
Mięsa kroimy w kostki ok. 4×4 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 8 mm. Do mięsa dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony pieczemy w temperaturze 90 w piekarniku do uzyskania w środku temperatury 69 stopni C.