Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Smalec jabłkowy na ostro

20.06.2015 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

SmalecSmalec jabłkowy na ostro
 
Składniki:
1 kg słoniny
0,5kg podgardla
4 szalotki
1 jabłko
1,5 łyżki chili w proszku
1 łyżka mielonego pieprzu kolorowego
1 łyżka oregano
1 łyżka soli
 
Słoninę i podgardle albo mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu na średnim ogniu przez około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek.
Po przetopieniu dodajemy naraz: posiekane szalotki, starte na dużych oczkach jabłko, pieprz, chili, oregano i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Zobacz artykuł: Dawne Metody Przechowywania Mięsa

Zobacz przepis: Smalec śliwkowo-rozmarynowy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama