Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polska Mapa Kiełbasy – Świętokrzyskie

19.07.2012 | kategoria: Artykuły, Biała kiełbasa, Ciekawostki, Kiełbasa, Mapa Kiełbasy

Wyżyny tradycyjnego smaku.

 
Świętokrzyskie Wędrując po Polsce nie można nie odwiedzić województwa Świętokrzyskiego. Najstarsze góry w kraju, przepiękne jaskinie, bezcenne znaleziska paleontologiczne. Z naszego punktu widzenia jednak województwo Świętokrzyskie jest bardzo atrakcyjne ze względu na bogatą tradycję wędliniarską. Stąd pochodzi aż trzynaście zarejestrowanych oficjalnie mięsnych produktów tradycyjnych, z czego aż pięć to różnego rodzaju kiełbasy.

Może zacznijmy od Wąchocka. Miejscowość ta jest znana przede wszystkim z niewybrednych dowcipów, a widok tablicy witającej przyjezdnych zazwyczaj wywołuje lekki uśmiech na twarzach podróżnych. Ja jednak jadąc tam wiedziałem dokładnie w jakim celu tam zmierzam. Kiełbasa swojska wąchocka hycowana to pierwszy przystanek na kiełbasianej mapie województwa.

Kiełbasa wąchocka wygląda tak jak swojska wyglądać powinna – nie za grube, nie za cienkie batony, o owalnym przekroju. Krucha w konsystencji i mocno przyprawiona. Zdecydowanie przypadnie do gustu tym, którzy lubią intensywny smak czosnku.

Zagadkę być może stanowi ostatni człon nazwy – “hycowana“. Otóż odnosi się to do sposobu jej przyrządzania. Najpierw mięso peklowano samą solą i układano w kamiennych peklowniach. Następnie rozdrabniano je na sitach. Dodawano do niego przyprawy: świeży czosnek i pieprz naturalny. Wymieszanym mięsem nadziewano jelita. Tak przygotowaną kiełbasę wędzono gorącym dymem z drewna olchowo–dębowego przez ok. 2 godziny. Po ostudzeniu ponownie umieszczano w wędzarni na 2-3 godziny, aby ją podsuszyć. I ten ostatni proces wędzenia, studzenia i podsuszania w wędzarni nazywano właśnie hycowaniem.

Biała KiełbasaWąchock słynie (poza dowcipami oczywiście) również z innej znakomitej kiełbasy – białej parzonej z Wąchocka. Podobnie, jak swojska hycowana, również biała jest peklowana samą solą. I także ona przypadnie do gustu koneserom bardziej intensywnych smaków. Majeranek, czosnek, kolendra są tutaj mocno wyczuwalne. W mój gust trafia idealnie, a z dodatkiem białego chrzanu ze śmietaną… Palce lizać! Biała wąchocka, podobnie jak inne odmiany białej parzonej, była bardzo popularna w okresie Wialkanocy. Podawano ją jako dodatek do żuru a także zapiekaną w piecu z cebulą, tłuszczem albo duszoną w kapuśniaku.

Z Wąchocka przenosimy się do wsi

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close