Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wielkanocny pasztet

03.04.2020 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Wielkanocny pasztetWielkanocny pasztet

Składniki:
– 1 kg boczku
– 1 kg mięsa od szynki
– 1 kg podgardla chudego
– 1 kg  mięsa drobiowego (udek)
– 30 dag słoniny 
– 1 przyprawy do  pasztetu
– 30 dag drobiowej wątróbki
– Około 1 szkl bułki tartej
– 3 listki laurowe
– Ziele angielskie
– 6 surowych jajek  
– sól, pieprz 
– 2 marchewki  
– 2 pietruszki 

Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy drób, wieprzowinę, zalewamy wodą, dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości mięsa. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielimy trzy razy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy mięso, dodajemy surowe jajka, przyprawę do pasztetu, doprawiamy solą i pieprzem. Do formy keksowej wyłożonej cienkimi plastrami słoniny wykładamy masę, którą posypujemy bułką tartą układamy plastry słoniny, przyklepujemy dłonią. Pieczemy w temperaturze 180°C około jedną godzinę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama