Składniki:
– 1 kg boczku
– 1 kg mięsa od szynki
– 1 kg podgardla chudego
– 1 kg mięsa drobiowego (udek)
– 30 dag słoniny
– 1 przyprawy do pasztetu
– 30 dag drobiowej wątróbki
– Około 1 szkl bułki tartej
– 3 listki laurowe
– Ziele angielskie
– 6 surowych jajek
– sól, pieprz
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy drób, wieprzowinę, zalewamy wodą, dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości mięsa. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielimy trzy razy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy mięso, dodajemy surowe jajka, przyprawę do pasztetu, doprawiamy solą i pieprzem. Do formy keksowej wyłożonej cienkimi plastrami słoniny wykładamy masę, którą posypujemy bułką tartą układamy plastry słoniny, przyklepujemy dłonią. Pieczemy w temperaturze 180°C około jedną godzinę.