Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Winny stek w pomarańczach w aromacie wędzonego dymu

24.02.2016 | kategoria: Dania, Konkursowe, Przepisy, Wędzenie

Winny stek w pomarańczach w aromacie wędzonego dymuWinny stek w pomarańczach w aromacie wędzonego dymu

Autor: Joanna Koczan
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja

Składniki:
dym Smokeland do mięs i ryb (50 ml)
stek z antrykotu (350 g)
1 pomarańcza
4 ząbki czosnku
pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
sos sojowy (50 ml)
sól, pieprz
oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki)
opcjonalnie: 200 g szpinaku świeżego i 2 łyżki masła klarowanego

Przedstawiam przepis na bardzo aromatyczny, kruchy stek. Już podczas marynowania stek niesamowicie pachnie dymem, a podczas smażenia i pieczenia ‘wędzony’ aromat unosi się po całym domu.

1. Do miski wlewamy dym w płynie, sos sojowy, wino i sok z połówki pomarańczy.
2. Stek rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem – wrzucamy do miski i obtaczamy z dwóch stron. Dodajemy ząbki czosnku. Zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
3. Po tym czasie smażymy stek na rozgrzanej patelni z oliwą po 2 minuty z każdej strony, następnie po 1 minucie z każdej strony.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wkładamy stek do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę, pomarańcze i czosnek – zakrywamy folią i pieczemy przez 10 minut.
5. Szpinak podsmażamy na maśle klarowanym cały czas mieszając, doprawiając solą i pieprzem. Stek podajemy na szpinaku. Smacznego:)

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama