Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zielona szakszuka ze szparagami

18.06.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Zielona szakszuka ze szparagamiZielona szakszuka ze szparagami

Składniki:
– 1/2 pęczka zielonych szparagów
– 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku
– garść listków szpinaku
– 3 duże wiejskie jaja
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki nasion kuminu
– olej do smażenia
– sól
pieprz
– płatki chili
– posiekana natka pietruszki
– posiekany szczypior czosnkowy

Wykonanie:
Mrożony groszek wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucamy go na rozgrzany tłuszcz na patelni i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy ziarenka kuminu i smażymy 2-3 minuty, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż będą
W międzyczasie odcedzamy groszek, dodajemy go do szparagów, wraz z listkami szpinaku. Solimy i pieprzymy. Wszystko razem smażymy przez chwilę, liście szpinaku powinny lekko zwiędnąć. W warzywach na patelni robimy trzy dołki, wbijamy  w nie jajka. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie. Jajka solimy, a całe danie posypujemy natką, szczypiorkiem i płatkami chili. Od razu podajemy na stół.

Zobacz artykuł: Szparagi

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama