Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kabanosy z ryby

08.06.2017 | kategoria: Dodatki, Kiełbasa, Przekąski, Przepisy

Kabanosy z ryby Kabanosy z ryby

Doskonałe w smaku, idealne na kanapki czy jako przekąska podczas pracy czy do zagryzania przed telewizorem.

Składniki:
– ok. 700 g oczyszczonego mięsa łososia
– ok. 500 g oczyszczonego mięsa pstrąga
– ¾ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 1,5 łyżeczki soli
– 4 białka jaj
– 2 łyżki soku z cytryny
cienkie jelita baranie

Wykonanie:
Mięso musi być dokładnie oczyszczone z ości i skóry. Najlepiej użyć filetów, co znacznie przyśpieszy i ułatwi pracę.
Mięso kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mieszamy mięso z ubitymi białkami. Tak powstałym farszem napełniamy przygotowane wcześniej jelita baranie. Formujemy kiełbaski długości ok 15-20 cm. Wieszamy na kijach wędzarniczych na około godzinę, aby się ułożył farsz i kiełbasa lekko się osuszyła.
Następnie wędzimy w temperaturze około 40 stopni przez 3-4 godziny. Potem podnosimy temperaturę do około 65-70 stopni na 35-45 minut.
Smacznego!

Paweł Marder
autor bloga www.chleby.info

Zobacz artykuł: Kiełbasa z ryby – niedoceniana, a smaczna

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama