Najnowsze Artykuły

Kuchnia na kółkach...

28 listopada 2017
Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

28.11.2017 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowinaPulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Składniki:
– 2-2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej

Solanka:
– ok. 1-1,5 litra wody
– 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Marynata BBQ
– 3 ząbki rozgniecionego czosnku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka sosu Worcester
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1/2 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w zimne miejsce.
W międzyczasie w misce mieszamy składniki na marynatę. Mięso wyjmujemy z solanki i wycieramy je papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza przez 8-9 godzin. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i dajemy mięsu odpocząć przez 60 minut. Po tym czasie mięso rozrywamy dwoma widelcami.
Podajemy z dodatkiem warzyw w formie gorącej kanapki lub zawinięte w tortillę.

Zobacz artykuł: Kuchnia na kółkach

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close