Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

28.11.2017 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowinaPulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Składniki:
– 2-2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej

Solanka:
– ok. 1-1,5 litra wody
– 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Marynata BBQ
– 3 ząbki rozgniecionego czosnku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka sosu Worcester
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1/2 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w zimne miejsce.
W międzyczasie w misce mieszamy składniki na marynatę. Mięso wyjmujemy z solanki i wycieramy je papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza przez 8-9 godzin. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i dajemy mięsu odpocząć przez 60 minut. Po tym czasie mięso rozrywamy dwoma widelcami.
Podajemy z dodatkiem warzyw w formie gorącej kanapki lub zawinięte w tortillę.

Zobacz artykuł: Kuchnia na kółkach

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama