Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzona pierś z indyka

03.06.2016 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy, Wędzenie

Wędzona pierś z indykaWędzona pierś z indyka

Filet uwędzony „bezdymnie”.
Świetna wędlina na kanapki, albo do zjedzenia na ciepło. Można ją teraz sprawnie przygotować w domowych warunkach, bez potrzeby używania wędzarni klasycznej, elektrycznej, czy grilla. Posłużymy się kondensatem dymu w płynie i piekarnikiem z termoobiegiem.

Składniki:
Filet z piersi indyka – 800 g

Zalewa solankowa:
woda – 400 ml
sól gruboziarnista – 20-30 g
dym w płynie do kurczaka – 20 ml

Glazura:
łyżka stołowa melasy;
sos sojowy – 30 ml
dym w płynie do kurczaka – 20 ml

Wędzona pierś z indykaPrzepis jest inspirowany doświadczeniami amerykańskimi. Stosowanie solanki, a później w trakcie obróbki termicznej glazury sprawia, że z mięso poza wędzonym smakiem zyskuje dodatkowe walory smakowe, a jednocześnie zachowuje soczystość.

Mięso umyć, oczyścić. Umieścić w pojemniku, zalać solanką z dymem. Można też wypełnić zalewą wewnątrz z pomocą nastrzykiwarki. Schłodzić w lodówce minimum przez 12 godzin. Ilość soli użytej do solanki jest kwestia smaku – lepiej nie dosolić, niż przesolić. Należy pamiętać że białe mięsa mocniej absorbują sól, a poza tym w glazurze też jest jej sporo (sos sojowy).

Po kilkunastu godzinach marynowania przekładamy filet na ruszt. Smarujemy powierzchnię mięsa glazurą (pędzelkiem – polecam silikonowy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 st. C. na 2 godziny. Pod rusztem powinna być wstawiona blacha wyłożona papierem do pieczenia – do przechwycenia tego, co wycieka z mięsa. Przez pierwsze pół godziny smarujemy glazurą 3-4 razy. Po 2 godzinach zwiększamy temperaturę do 150 st. na ok. 10 minut, następnie wyłączamy piekarnik. Filet pozostawiamy w piekarniku, żeby „doszedł” podczas studzenia urządzenia.

Wystawiamy na stół do spożycia na ciepło” (jeśli taki był plan) lub studzimy, jeśli ma być na kanapki.

Podaję link do przepisu (https://www.youtube.com/watch?v=E0IGkZYxsf8), który mnie inspirował. Postępowanie z dymem w płynie dla nas jest „odkrywaniem Ameryki”. Warto zobaczyć na filmie jak przebiegał proces przygotowania wędzonego kurczaka i co twórcy chcieli uzyskać na poszczególnych etapach.

Zobacz artykuł: Piknik i grill bez glutenu, ale ze smakiem

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama