Wielu z nas nie wyobraża sobie przyjęcia w gronie znajomych bez przekąsek. I słusznie, szczególnie jeśli w czasie imprezy pijemy alkohol. Spożywanie alkoholu na pusty żołądek jest niezdrowe, zatem zadbajmy o to, by na naszych stołach pojawiły się pyszne i pożywne przekąski. Nie znaczy to jednak, że musimy jeść niezdrowo. Najlepiej zredukować ilość chipsów, krakersów i innych gotowych i słonych „zapychaczy”. Co prawda ich chrupanie wciąga, ale na dłuższą metę nie wyjdzie nam na dobre. Możemy przygotować własne przekąski.
Bardzo dobre, a przy tym najmniej chyba skomplikowane są koreczki. Pasują doskonale do wina, a przygotowanie ich trwa bardzo krótko. Potrzebujemy wykałaczek, sera żółtego, oliwek czarnych lub zielonych, szynkę lub boczek. Zresztą składniki można dopasowywać w zależności od tego, na co mamy ochotę my i nasi goście. Komponujemy koreczki i składniki nabijamy na wykałaczkę. Dodatkowo na stole można postawić miseczkę z aromatycznym dipem, w którym goście mogą maczać koreczki i inne przekąski.
Sałatki też są częścią wielu imprez. W polskich domach zadomowiły się ciężkie jarzynowe sałatki z majonezem. Tymczasem można nasze sałatki „odchudzić”. Polecam szczególnie sałatkę grecką – aromatyczną i lekką. Do sałatki greckiej będziemy potrzebować oliwek (oliwki są ogólnie wdzięcznym materiałem na imprezowe przekąski), sera feta, główkę sałaty lodowej (inna opcja to kapusta pekińska, jeśli ktoś lubi: nie trzeba przecież sztywno trzymać się przepisów), 3 pomidory, ogórek świeży, czerwona papryka. Sałatę lub kapustę pekińską drzemy na kawałki, dorzucamy oliwki, fetę, pokrojone pomidory, ogórka i paprykę. Do tego robimy sos, którym polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem jej na stół. Nie polecam gotowych sałatkowych sosów instant. Nie potrzebujemy takiego ułatwienia, ponieważ sos sałatkowy bez problemu zrobimy sami w kilka chwil. Do sosu potrzeba będzie 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, szczypta soli, pieprz, suszona bazylia. Składniki należy wymieszać, a następnie polać sałatkę. Można też udekorować ją świeżą bazylią.
Szybkim i sycącym daniem dobrym na „szwedzki stół” są ziemniaki z mozarellą. Ziemniaki kroimy na pół, następnie podsmażamy lub pieczemy. Po ułożeniu na talerzu kładziemy na każdy ziemniak kawałek sera mozarella, plasterek pomidora, a następnie posypujemy solą, ziołowym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Całość można udekorować świeżą bazylią. Będę często polecać bazylię nie tylko jako przyprawę, ale także jako efektowną dekorację.
A może znacie jakieś ciekawe przepisy na przekąski dobre na małe domowe przyjęcie? Przyślijcie je do nas lub napiszcie na naszym forum. Mile widziane zdjęcia!
Katya