Przepisy

Kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa...

30 października 2017
Domowy salceson - rolada mięsna

Domowy salceson – rolada ...

30 października 2017
Pasta paprykowa

Pasta paprykowa...

30 października 2017
Sernik

Sernik kajmakowy...

30 października 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polska Mapa Kiełbasy – Lubelszczyzna.

16.04.2012 | kategoria: Artykuły, Mapa Kiełbasy

Sztukmistrzowie spod Lublina

W tej części naszej wycieczki po kiełbasianej mapie Polski pragnę Was zabrać na wschodnie krańce naszej ojczyzny. Okolice doskonale mi znane, jako że właśnie w tej części Polski się urodziłem, wychowałem i spędziłem pierwsze dwie dekady życia. Nie ograniczając się jedynie do własnej miejscowości przebyłem województwo lubelskie wzdłuż i wszerz korzystając z każdej okazji poznania tego pięknego zakątka. Także pod względem kulinarnym…

Region raczej nie stanowi gospodarczej potęgi. “Gospodarka regionu opiera się na rolnictwie – mając dobre warunki glebowo-klimatyczne, jest krajowym liderem wielu upraw rolniczych i sadowniczych. W ostatnich latach bardzo dynamicznie rozwija się produkcja i przetwórstwo zdrowej, certyfikowanej żywności – czytamy na oficjalnej witrynie woj. lubelskiego – Wypoczynek i relaks w bliskim kontakcie z naturą gwarantują setki gospodarstw agroturystycznych, specjalizujących się w wyrobie tradycyjnych produktów, regionalnej kuchni.”

Lubelskie jest w polskiej czołówce, jeśli chodzi o żywność tradycyjną. Na liście Ministerstwa Rolnictwa zarejestrowano już 88 produktów, więcej mają tylko podkarpackie, śląskie i pomorskie. Co ciekawe jako produkt tradycyjny zalicza się również świnia rasy puławskiej. Mięso ze świń tej rasy różni się nieco od mięsa innych ras czy mieszanek, co ma wpływ na późniejsze wyroby – nieco delikatniejsza w smaku wieprzowina doskonale sprawdza się w wędlinach o długim okresie trwałości.

Podczas przemierzania lubelskiego na swoim kiełbasianym szlaku napotkamy m.in. kiełbasę “nadwieprzańską”, tradycyjnie wyrabianą w miejscowości Baranów od lat 60-tych ubiegłego wieku. Nadwieprzańska to kiełbasa jest najpierw wędzona, parzona, a następnie studzona i podsuszana co znacznie wydłuża jej trwałość. Pozostawiona nie psuje się a ulega zasuszeniu. Charakteryzuje się wyraźnym czosnkowym posmakiem, jest mocno przyprawiana.

Baranów słynie ze swych wyrobów wędliniarskich, z których spora ilość znalazła się na liście wyrobów tradycyjnych. Kaszanka “nadwieprzańska” jest bliską krewną kiełbasy, można by rzec – siostrą, jako że wywodzą się spod tej samej strzechy Restauracji Nadwieprzanka. Wyrabiana jest w stałej proporcji, czyli połowę stanowi głowizna, tłuszcz i podroby wieprzowe, czwartą część – kasza gryczana i ostatnią czwartą część – krew. Do wyrabiania kaszanki używa się jelit wieprzowych naturalnych, które po wypełnieniu gotuje się do uzyskania jednolitej, brązowo-szarej barwy.

Lubelskie ma swoje tradycje rolnicze, a zatem i wędliniarskie od bardzo dawna, stąd liczne starania producentów o zarejestrowanie ich wyrobów jako produkty tradycyjne. Sporo jednak jest wyrobów, których próżno szukać na listach Ministerstwa Rolnictwa a odznaczają się znakomitą jakością. Choćby kiełbasa wiejska półsucha rozpowszechniona w zasadzie w całym kraju, ale do perfekcji doprowadzona przez producenta wyrobów mięsnych z okolic Białej Podlaskiej. Mały zakład rodzinny produkuje przede wszystkim wędliny na zamówienie, czyli dla odbiorców detalicznych. Kiełbasa ta odznacza się niezwykłą kruchością. Podwędzana, lekko twarda w cieniutkich osłonkach dojrzewa na kołeczkach przez kilka do kilkunastu dni.

Cienka cielęca kiełbaska spod Kraśnika również należy do rarytasów, choć podobnie jak półsucha spotykana jest w całej Polsce. W przypadku tego wyrobu trwałość jest mocno ograniczona i należy ją spożyć jak najszybciej. Cienkie osłonki są wypełniane przede wszystkim mięsem cielęcym z lekką domieszką wieprzowiny oraz przyprawiane pieprzem i kolendrą. Często podawane na ciepło, zapiekane lub grillowane.

Szerzej o poszczególnych gatunkach będziemy się skupiać w oddzielnych artykułach, ale już teraz zapraszam do kulinarnej wyprawy po województwie lubelskim, gdzie doskonałe, tradycyjne wyroby – nie tylko kiełbasy i nie tylko mięsne – wyróżniają się na tle szeroko rozpowszechnionej kiełbasianej przeciętności. Zachęcam także do wypróbowania własnych sił i zmierzenia się z przepisami na domowe kiełbasy wzorem wielu mieszkańców Lubelszczyzny.

Marcin

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close