Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polska Mapa Kiełbasy – Warmia i Mazury

27.07.2012 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa, Mapa Kiełbasy

Chcesz natury? Na Mazury!

Lato w pełni. A przy letniej pogodzie dusza sama wyrywa się na łono przyrody. Pięknych krajobrazów na Warmii i Mazurach, bo tam się udajemy, jest wiele. Po kąpieli w jeziorze, pływaniu kajakiem i zwiedzaniu cichych zakątków warto się posilić. A czym? Oczywiście pyszną kiełbaską, a tych w tym rejonie kraju produkuje się całkiem sporo. Warto przy tym zauważyć, że na tradycję kulinarną Prus Wschodnich, czyli terenów dzisiejszych Mazur silnie wpłynęły kuchnie dwóch narodów: Niemców i Polaków. Obfitość mięsa to spuścizna niemiecka, natomiast częste stosowanie śmietany do potraw i przyprawianie ziołami stanowią polską tradycję.

Na przykład kiełbasa wiejska… Swoją drogą zastanawiam się, czy kiełbasa wiejska nie jest najczęściej występującą w naszym kraju (w różnych formach i o różnym składzie). Ta mazurska jest wędzona w olchowym, jesionowym lub dębowym, co nadaje jej specyficzny, „dymny” aromat. Lekko wyczuwalna nuta przypraw sprawia, że kiełbasa, choć o smaku raczej łagodnym, jest smaczna. To kiełbasa z gatunku tych o średniej grubości, występuje w formie wianków o długości ok. 50 cm.

Sięgnijmy po mazurską kiełbasę wędzoną, która jest produkowana z mięsa świń hodowanych na sposób tradycyjny w Baniach Mazurskich, miejscowości położonej w jednej z najczystszych części Mazur. By wyprodukować tę kiełbasę należy użyć zarówno chudego, jak i tłustego mięsa z szynki. Mieszanka daje mozaikowy wygląd w przekroju. Czasem zdarza się, że podczas wędzenia gorącego powstanie przezroczysta galaretka, także widoczna w przekroju. Kiełbasa jest oczywiście w jelitach naturalnych, wieprzowych. Do jej produkcji także dziś nie stosuje się żadnych konserwantów ani wypełniaczy, dlatego polecamy spróbować. Smak ma lekko słony, z wyczuwalnym aromatem wędzenia.

Mazury słyną także z kiełbasy jałowcowej, która, choć należy do bardziej suchych, jest jednocześnie soczysta i elastyczna w konsystencji i niezwykle aromatyczna. Dodawanie rozdrobnionych owoców jałowca i wędzenie w jałowcowym dymie nadaje jej specyficzny i niezwykły aromat.

Na koniec, jako ciekawostkę dodajmy, że w województwie warmińsko-mazurskim leży wieś o nazwieKiełbasy. Może dotrzecie tam w czasie wakacyjnych wojaży?

Katya

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close