Lodówka to jeden z najbardziej przydatnych wynalazków. Najczęściej doceniamy ją wtedy, kiedy się zepsuje, bo uświadamiamy sobie, ile żywności w niej przechowujemy na co dzień. Jednak wiadomo, że nawet w lodówce jedzenie może się przedwcześnie się zepsuć. Ważny jest bowiem nie tylko sposób pakowania, ale często także miejsce w lodówce.
Gdzie co przechowywać?
Nowe modele lodówek często zapewniają stałą temperaturę w całym wnętrzu. Starsze modele mają różną temperaturę w różnych częściach lodówki. Na półkach na drzwiach zazwyczaj jest najcieplej. Tam trzymamy więc produkty, które nie wymagają dużego chłodzenia. Będzie to dobre miejsce dla napojów, ketchupu, majonezu, masła.
Na dole w szufladach panuje zwykle nieco niższa temperatura niż w drzwiach i tam przechowujemy świeże warzywa i owoce.
Podobna temperatura jest na najwyższych półkach. Dlatego trzymamy tam produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury lub jeszcze nie zostały otwarte. To dobre miejsce także na przechowywanie naczyń z gotowymi potrawami, np. z obiadem do odgrzania.
Na środkowych i niskich półkach zwykle jest najchłodniej. Tam przechowujemy sery, mięso czy ryby.
Jak przechowywać żywność?
Nie zawsze się nad tym zastanawiamy. Ot, w pośpiechu wrzucamy do lodówki wędliny, sery i inne artykuły spożywcze. Częstym błędem jest przechowywanie plastrów wędlin w foliowych woreczkach. Przez to szybciej się psują i mogą spleśnieć. Najlepiej wędlinę rozłożyć w lodówce na talerzyku i przykryć papierem śniadaniowym lub folią aluminiową.
Potrawy przeznaczone do odgrzania zawsze trzymajmy przykryte pokrywką. W innym wypadku zapachem potrawy przesiąknie wszystko co mamy w lodówce.
Zawsze zwracajmy uwagę na to, ile czasu po otwarciu możemy przechowywać dany produkt. Informację taką znajdziemy na opakowaniu.
Zamrażanie
Aby zamrażalnik pracował sprawnie, produkty układajmy w nim ciasno (inaczej niż w lodówce, gdzie powinno się układać luźno). Niczego nigdy nie zamrażajmy dwukrotnie! Grozi to ciężkim i groźnym dla zdrowia zatruciem. Dla pewności nie mroźmy także pasztetów, salcesonów i innych tego typu wyrobów.