Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Piknik

30.06.2020 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

PiknikLato, lato wszędzie – możemy w końcu krzyknąć! I choć te wakacje będą nieco inne od tych tradycyjnych, to cieszmy się nimi, bo to niezapomniane ciepłe miesiące pełne przygód i wycieczek w plener. A jeśli mowa o plenerze, to nieodmiennie kojarzy się on nam oczywiście z jedzeniem i piknikiem.

Co dobrego możemy wziąć do naszego kosza piknikowego? Najlepiej, żeby to były już uprzednio przygotowane dania, które na przykład będzie trzeba tylko wymieszać po dotarciu na miejsce. Jeśli będziemy robić sałatki ze świeżych warzyw, to sos wlejmy do zakręcanego słoiczka i wymieszajmy go dopiero tuż przed jedzeniem. Dzięki temu warzywa pozostaną chrupkie i jędrne.

A skoro jesteśmy przy sałatkach, to możemy je przygotować z samych warzyw lub z dodatkiem różnego rodzaju kasz czy makaronów. Dodajmy też do nich kawałek sera feta czy mozzarelli. Przywołamy w ten sposób na nasz talerz śródziemnomorskie wakacyjne klimaty.

Do naszego plenerowego menu koniecznie musimy też dołączyć pieczywo. Możemy zrobić sobie klasyczne kanapki, ale ja zawsze z przyjemnością zabieram ze sobą chrupiącą i pachnąca oliwą i ziołami focaccia. Z sałatką z dojrzałych różnokolorowych pomidorów smakuje wybornie. Możemy także sobie upiec klasyczny podpłomyk, przygotowany tylko na bazie mąki pszennej i wody, tak jak to robiły nasze babcie. Do podpłomyka idealnie będą pasowały różne pasty warzywne. A ponieważ mamy sezon na bób, to możemy przygotować z niego pyszną pastę z dodatkiem czosnku, białego sera i oliwy. Doskonale będzie również smakować pasta z fasoli czy ciecierzycy. Do posypania użyjmy świeżych ziół, w które obfituje ten letni okres.

Na piknik musimy też zabrać coś do picia. Zamiast słodkich i sztucznych napojów gazowanych zróbmy różnego rodzaju domowe lemoniady. Polecam lemoniadę z rabarbaru z dodatkiem cytryny lub limonki i truskawek. Pyszna też jest z syropem z kwiatów czarnego bzu, ale także wyśmienicie smakuje taka ze świeżą miętą.

Przy okazji pikniku nie sposób zapomnieć o czymś na słodko, czyli deserze. Przy wysokich temperaturach najlepiej sprawdzą się proste owocowe ciasta bez czekolady, galaretek, ani kremów na bazie kremówki. Mogą to być tarty z sezonowymi owocami z dodatkiem kremu na bazie budyniu, drożdżowe ciasta zwieńczone chrupiącą kruszonką lub też klasyczne ucierane placki wypełnione Waszymi ulubionymi owocami.

A wracając do sałatek, to dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę sezonową przygotowaną na bazie młodego bobu i fasolki szparagowej. Do tego odrobina słonej fety i czosnkowy dressing na bazie oliwy z oliwek. Pysznie, lekko i zdrowo.

Zobacz przepis: Sałatka z bobem i fasolką szparagową

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama