Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kaczka nie taka dziwaczka

11.10.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Kaczka nie taka dziwaczkaPolacy kochają drób! Jemy go bardzo dużo, ponieważ jest łatwo dostępny, daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych no i oczywiście jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. Najczęściej wybieramy kurczaki, ale lubimy też indyka i kaczkę, choć tę ostatnią traktujemy nieco po macoszemu, a to duży błąd.

Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto je jeść, ponieważ jest źródłem wielu składników odżywczych.

W mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one pozytywny wpływ na układ krwionośny. Posiada ono też dobry NNKT. Znaczy to, że zawiera ono duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, odpornych na obróbkę termiczną i mających właściwości przeciwzakrzepowe. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i przeciwdziała zawałom serca, miażdżycy oraz udarom mózgu.

Kaczka nie taka dziwaczkaMięso kaczki zawiera spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Znajdziemy w nim także spore ilości białka i żelaza.
Kaczka w kuchni daje wiele możliwości, choć trzeba pamiętać, że jest mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania, między innymi dłuższego marynowania go w solance, aby mięso skruszało. Przygotowuje się je w podobny sposób do tego w jaki robimy dziczyznę.

Kaczy drób można piec, smażyć, gotować i dusić. Przepyszna jest krótko smażona kacza pierś wraz ze skórą. Do wykwintnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z jej mięsa, natomiast pieczona jest jednak jednym z popularniejszych dań serwowanych w najlepszych polskich restauracjach i oczywiście w naszych domach. Pieczoną kaczkę możemy przygotować na kilka sposobów. Najczęściej pieczemy ją nafaszerowaną jabłkami, lub jabłkami z kaszą gryczaną. Pyszna też jest z dodatkiem wątróbki. Popularny również jest przepis na kaczkę w pomarańczach czy po pekińsku.

Pieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej.  Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę i pyszny obiad gotowy.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Pieczona kaczka z jabłkami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama