Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zdrowe te kasze nasze

30.04.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Zdrowe te kasze naszeNadeszła wreszcie wielka Majówka, tym fajniej, że w tym roku jest bardzo długa. Na pewno planujecie wypady za miasto, obcowanie z naturą, spotkania w plenerze i spacery. A wszystkie te czynności nieodzownie kojarzą się nam oczywiście z piknikiem czy też rozpoczęciem sezonu grillowego.

Wiadomo, że obok głównego bohatera, czyli mięsa na naszych stołach pojawią się też inne dania, które będą się idealnie uzupełniały z grillowaną karkówką czy upieczoną na ognisku kiełbasą. Mam tu na myśli przede wszystkim sałatki. Ostatnio moim ulubionym składnikiem, który wykorzystuję do ich przygotowania są kasze.

Kasze ponownie i to z dużym hałasem medialnym wracają na nasze stoły. Bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ kasze nie dość, że są bardzo smaczne to także są zdrowe i zawierają dużo wartościowych składników odżywczych.

Warto też wspomnieć, że kasze przez długi czas stanowiły podstawę wyżywienia na ziemiach polskich, gościły już w osadach pierwszych Słowian. W XIX wieku nastąpił jednak boom ziemniaczany, który prawie całkowicie wyparł kasze z naszego menu. Całe szczęście znowu wracają na nasze stoły, nadchodzi ich kolejny okres świetności, jako produktów docenianych za walory smakowe i zdrowotne.

Kasza to nic innego, jak obtaczane i polerowane lub rozdrabniane bielmo ziarna zbóż lub pseudo zbóż. Jest ono następnie oczyszczane, odtłuszczane i poddane obróbce termicznej. Kolejny etap to pozbawienie ziarna niejadalnej łuski i zarodka. Kasza jest bogata w węglowodany oraz białko. Natomiast oddzielona okrywa nasienna często jest wykorzystywana do produkcji otrębów.

Kaszę w zależności od wielkości ziarna można podzielić na 3 rodzaje: drobnoziarnistą średnioziarnistą i gruboziarnistą. Najbardziej popularna w Polsce jest kasza gryczana, powstała z gryki. Potem kasza manna powstała z pszenicy, kasza jęczmienna (pęczak, kasza perłowa i kasza wiejska) powstała z jęczmienia. Od niedawna cieszą się też wzięciem inne gatunki kasz: jaglana (orkisz), orkiszowa, owsiana, kukurydziana, quinoa, kusksus i amarantus.

Kasze nie dość, że są smaczne i zdrowe, to dają nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni. Podawane są głównie na słono, jako dodatek do zup (krupnik czy kostka z kaszy manny), jako dodatek do dań głównych, pasztetów czy też sałatek, podawanych na ciepło i na zimno.

Warto też wspomnieć, że są bardzo lubiane przez wegetarian i wegan, a także przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Do kasz bezglutenowych zalicza się: kaszę gryczaną, owsianą, kukurydzianą, kuskus kukurydziany i amarantus.

Dziś mam dla Was super łatwy przepis na danie z kaszą w roli głównej. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Kasza smażona z jarmużem

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close