Przepisy

Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami ...

11 października 2018
Drożdżówki z grzybami i serem

Drożdżówki z grzybami i ...

11 października 2018
Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa...

11 października 2018

Ser mozzarella w oleju ...

26 września 2018
Łosoś pieczony z makaronem razowym

Łosoś pieczony z ...

26 września 2018

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dyskretny urok marynaty

25.09.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Dyskretny urok marynatyMarynaty doskonale podkreślają smak mięsnych potraw. Choć w sklepach jest sporo gotowych mieszanek, można łatwo wykonać marynatę samodzielnie. Do przygotowania marynat wykorzystuje się zioła, przyprawy, ocet balsamiczny, oliwę, a także wytrawne wino.

Każdy rodzaj mięsa smakuje inaczej, więc wymaga sporządzenia innego typu marynaty. Chodzi przecież o to, by jak najpełniej wydobyć smak i aromat z naszej potrawy. Wiele również zależy od naszych preferencji. Jedni lubią pikantne, inni słodkawe, a jeszcze inni łagodne w smaku marynaty.

Błąd, który niekiedy popełniają osoby stawiające w kuchni swoje pierwsze kroki, to zbyt krótki czas marynowania.
Pamiętajmy, że aby marynata “zadziałała”, musi upłynąć trochę czasu. Nie wystarczy natrzeć schab czy szynkę marynatą i od razu poddać obróbce cieplnej. Godzina to absolutne minimum czasu leżakowania.

Jakich dodatków używać do marynat?
Do słodkich sprawdzi się miód zmieszany z musztardą i słodka mielona papryka. Do ostrych można dodać tabasco, papryczki chili i kolorowy pieprz. Jeśli chodzi o ten ostatni, nie polecamy kupowania zmielonego. Nie jest wystarczająco aromatyczny i nie nada smaku tak jak ten, który sami zmielimy. Świeży pieprz prosto z młynka ma zupełnie inny zapach i smak niż ten mielony fabrycznie.

Marynatom niezapomnianego smaku nadadzą też kulki jałowca, gorczyca i wino. Jeśli natomiast chcemy uzyskać marynatę łagodną, użyjmy naturalnego jogurtu zmieszanego z niewielką ilością czosnku.

Czy warto kupować gotowe marynaty?
Oczywiście można, ale przecież przygotowanie własnej nie zajmuje wiele czasu, a mamy wpływ na to, jakie przyprawy i dodatki się tam znajdą. Możemy też eksperymentować ze smakami, bawić się nimi i tworzyć zupełnie nowe, własne zestawienia. Kto wie, może Wasze marynaty będą słynne w Waszych rodzinach przez kolejne pokolenia? :)

Katya

Zobacz przepis: Pikantna marynata do wieprzowiny

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama