Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzonka na naszych stołach

10.08.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Wędzenie

Wędzonka na naszych stołach - DobraKielbasa.pl Wędzenie to jedna z najstarszych form utrwalania żywności. Świniobicie, wydarzenie ważne w społeczności wiejskiej, oznaczało konieczność zagospodarowania całości mięsa, bez wyjątków. Miało wystarczyć na długi czas, a wędzenie pozwalało na dłuższe przechowywanie.

Nie każdą wędlinę nazwiemy jednak wędzonką. Pod tą nazwą kryją się uwędzone kawałki wieprzowiny świeżo po uboju. Prawdziwa wędzonka jest wytwarzana z mięsa młodych zwierząt, których wzrost nie był sztucznie przyspieszany, a w procesie peklowania użyto tylko naturalnych przypraw i konserwantów, takich jak sól kamienna, majeranek, czosnek, pieprz, ziele jałowca, liść laurowy, saletra i cukier.

Co ciekawe, w okresie PRL wędzonki nie były bardzo cenione.
Zupełnie niesłusznie traktowano je jako namiastkę „kupnej”, a więc uważanej niegdyś za lepszą, żywności. Dziś następuje odwrót w stronę tradycji: większość z nas uważa domowe wędliny za lepsze, smaczniejsze i zdrowsze.

Z pysznych wędzonek słynie województwo podlaskie, którego władze zadbały o to, by wędzonki znalazły się na oficjalnej liście produktów tradycyjnych.

Swój smak, aromat i barwę wędzonka zawdzięcza wędzeniu – najlepiej nadaje się do tego dym olchowy i jałowcowy. Dawne receptury odżywają na nowo i wędzonki można spróbować w licznych gospodarstwach agroturystycznych na Podlasiu.
Poza województwem podlaskim także Wielkopolska słynie z wędzonek, a zwłaszcza jednej, bardzo powszechnie znanej. Mowa o wędzonce krotoszyńskiej, której próbował chyba każdy z nas. Nazwa „wędzonka krotoszyńska” jest w użyciu od przełomu lat 50. i 60. XX wieku. Pochodzi od Krotoszyna – miasta leżącego na Wysoczyźnie Kaliskiej. W Krotoszynie cechy rzeźników działały od początku dziejów miasta, a więc już od początku XV wieku. Przeskoczmy jednak do wieku XX. W 1931 roku w mieście powstała nowoczesna jak na tamte czasy bekoniarnia. Przerabiano tam mięso wyłącznie z bekonu – aż do 6 tys. rocznie. Prawdopodobnie wędzonka była produkowana już w owej bekoniarni. Dbając o tradycyjny smak i charakter wędzonki krotoszyńskiej producenci do jej wyrobu wykorzystują bekon pochodzący od świń charakteryzujących się niezbyt dużą wagą i stosunkowo niewielkim otłuszczeniu tusz.

Wędzonki wyśmienicie smakują zarówno z pieczywem, jak i z dipami. Są doskonałym składnikiem sosów do makaronu.

Zobacz przepis: Domowa szynka wędzona

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

free sissy dating
create a dating website
christmas tours singles
asian pregnant webcams
perfect match online dating
christian singles evansville in

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close