Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chłodnik ze śledzia

20.08.2015 | kategoria: Przepisy, Zupy

Chłodnik ze śledziaChłodnik ze śledzia
 
Składniki:
200 g śmietany 18%
800 g jogurtu naturalnego
6 marynowanych filetów ze śledzia
1 cebulę
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
kilka ziemniaków
 
Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, płuczemy i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy wrzątkiem. Trzy filety blendujemy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Wkładamy sparzoną cebulę. Pozostałe śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do chłodniku. Wstawiamy do lodówki, aby chłodnik się schłodził, a w międzyczasie gotujemy ziemniaki, z którymi go podamy. Proste? Smacznego!

Smacznego!

Zobacz artykuł: Chłodnik ze śledzia – przepis kuchni śląskiej

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama