Składniki:
– 1 kurczak wiejski;
– 1 marchewka;
– 1 pietruszka;
– 1 cebula;
– 3 ząbki czosnku;
– sól;
– pieprz;
– ziele angielskie;
– listy laurowe;
– makaron.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy pokrojonego, umytego kurczaka, zagotowujemy wodę. Następnie wyjmujemy kurczaka myjemy jeszcze raz. Wylewamy wodę z garnka, płuczemy go i napełniamy świeżą wodą. Wkładamy kawałki kurczaka, po zagotowaniu dodajemy warzywa i przyprawy.
Aby zaostrzyć smak rosołu dodajemy kilka ząbków czosnku i opalaną cebulę. Jeśli rosół nie jest czysty dodajemy jedno białko rozbite z łyżką wody, następnie zagotowujemy i przecedzamy przez sito. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Doprawimy do smaku solą i pieprzem.