Składniki:
– 1 kurczak wiejski około 1,5 kg
– 1 pietruszka
– Kawałek selera
– 2 marchewki
– 1 cebula
– kilka ziaren ziela angielskiego
– liście laurowe
– kilka ziaren czarnego pieprzu
– sól do smaku
Kuleczki mięsne:
– 500 g mięsa mielonego z indyka,
– Natka pietruszki
– 1 jajo
– 1 łyżeczka przyprawy pikantnej z chili
– Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą. Gotując zbierać szumowiny. Na pół godziny przed końcem dodać obrane pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny, cebulę przypaloną na płycie. Rosół gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso jest już miękkie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego z indyka dodać jajko, przyprawę, natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kuleczki z mięsa i wrzucać na wrzący rosół. Gotować około 7 minut, sprawdzając czy są gotowe w środku.