Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym

12.09.2017 | kategoria: Przepisy, Sałatki

Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowymSałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym

Składniki:
– 2 szt ogórki w
– miks sałat
– pomidory koktajlowe
– ser mozzarella w kulkach
– mięsiwo
– 400 ml oleju rzepakowego lub wędzonego oleju rzepakowego
– 500 g lodu
– świeży tymianek
– sok z cytryny
– rzodkiewki
– bazylia
– ocet balsamico
– sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem
Przygotowanie:
Lód przesypujemy do pojemnika. Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego. Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanka, wkładamy świeży tymianek. Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami.

Sałatka w ogórku
Przygotowanie
Ogórek dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie długie plastry. Miks sałat dokładnie myjemy, osuszamy suszarką do sałaty lub ręcznikiem papierowym. Pomidorki myjemy kroimy na pół. Ogórek myjemy kroimy na pół, wydrążamy środek kroimy. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki (miks sałat, ogórek, ser, pomidorki), doprawiamy do octem pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy. Z cienkich plastrów ogórka robimy okrąg na talerzu, do środka wkładamy wymieszane składniki sałatki, na wierzchu układamy kawałki mięsiwa. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Robimy dekoracje wg uznania.

Sałatkę polewamy wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama