Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowa szynka wędzona

10.08.2017 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Domowa szynka wędzonaDomowa szynka wędzona

Składniki:
– 3 szt. – około 5 kg szynki wieprzowej „kulki”
– 350 g peklosoli
– 2,5 litra wody
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 8 ząbków czosnku

Parzenie
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kolendry
– kilka liści laurowych
– 1 główka czosnku

Wykonanie:
Do garnka wkładamy posiekany czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy ½ litra wody, gotujemy na bardzo małym ogniu około 5-10 minut. Do pojemnika, w którym będziemy peklować mięso wlewamy wodę dodajemy peklosól, przestudzony wywar z przypraw i mieszamy. Szynki nastrzykujemy w kilku miejscach, wkładamy do pojemnika z solanką, który wkładamy do lodówki na 5 dni. Po tym czasie szynki wyjmujemy z solanki, wkładamy w siatkę wędzarniczą. Wieszamy na noc na drążku w celu ocieknięcia. Włączamy wędzarnie ustawiamy temperaturę około 50 stopni osuszamy do czasu aż jej powierzchnia będzie sucha. Podnosimy temperaturę na 60-65 stopni ( w zależności od warunków atmosferycznych) włączamy dym i wędzimy około 4-5 godzin do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Parzenie:
Do gotującej się wody z przyprawami o temperaturze 80 stopni wkładamy szynki, parzymy do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury około 70-72 stopni. Po wyjęciu z parzenia szynki studzimy w chłodnym miejscu.

Zobacz artykuł: Wędzonka na naszych stołach

 

  • Marian Kuzaj

    Ja daję 250 pekli 100 normalnej niejodowanej łyżeczkę cukru i to co wy plus wszystkie zioła jakie mam w szufladzie pozdrawiam !!!

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama