Składniki:
– 3 szt. – około 5 kg szynki wieprzowej „kulki”
– 350 g peklosoli
– 2,5 litra wody
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 8 ząbków czosnku
Parzenie
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kolendry
– kilka liści laurowych
– 1 główka czosnku
Wykonanie:
Do garnka wkładamy posiekany czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy ½ litra wody, gotujemy na bardzo małym ogniu około 5-10 minut. Do pojemnika, w którym będziemy peklować mięso wlewamy wodę dodajemy peklosól, przestudzony wywar z przypraw i mieszamy. Szynki nastrzykujemy w kilku miejscach, wkładamy do pojemnika z solanką, który wkładamy do lodówki na 5 dni. Po tym czasie szynki wyjmujemy z solanki, wkładamy w siatkę wędzarniczą. Wieszamy na noc na drążku w celu ocieknięcia. Włączamy wędzarnie ustawiamy temperaturę około 50 stopni osuszamy do czasu aż jej powierzchnia będzie sucha. Podnosimy temperaturę na 60-65 stopni ( w zależności od warunków atmosferycznych) włączamy dym i wędzimy około 4-5 godzin do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Parzenie:
Do gotującej się wody z przyprawami o temperaturze 80 stopni wkładamy szynki, parzymy do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury około 70-72 stopni. Po wyjęciu z parzenia szynki studzimy w chłodnym miejscu.